Szukaj
Herbata zielona Thea sinesis.
Chociaż krzew ten rośnie także w Japonii, Wietnamie i Indiach, to pewne jest, że zielona herbata pochodzi właśnie z Chin.
Pochodzi z tego samego krzewu co herbata czarna, różni się jedynie sposobem produkcji.
Nie jest poddawana procesowi fermentacji, przez co zachowane zostają jej wartościowe składniki.
Ma ona smak bardziej gorzki niż herbata czarna, a w filiżance napar przybiera barwę jaśniejszą, zbliżoną do cytrynowożółtej lub słomkowej. Jest wysoko ceniona dzięki licznym właściwościom zdrowotnym.
- Właściwości lecznicze zielonej herbaty wykorzystywane są w medycynie chińskiej i japońskiej już od wieków.
- Dowiedziono, że zawiera ona m.in. witaminy A, B, B2, C, garbniki oraz wiele minerałów i mikroelementów takich jak fluor i mangan.
- Ponadto, herbata zielona zawiera polifenole, które unieczynniają wolne rodniki tlenowe - cząsteczki odpowiedzialne za procesy starzenia i powstawanie nowotworów.
- Naukowcy z Centrum Badań nad Rakiem w Heidelbergu oraz z Instytutu Biologii Farmaceutycznej we Freiburgu potwierdzają, że składniki odkryte w zielonej herbacie umożliwiają skuteczną walkę z nękającymi nas dolegliwościami.
Ostatnio dowiedziono również, że herbata zielona zawiera składniki hamujące działanie enzymu odpowiedzialnego za produkcję enzymu DHT. Jego podwyższona ilość jedną z przyczyn wystąpienia problemów z prostatą, łysienia androgenowego, trądziku i innych.
Zalecane spożycie:
3-5 razy dziennie jedną kostkę zalać wrzątkiem i parzyć 2-5 minut.
3-5 razy dziennie jedną kostkę zalać wrzątkiem i parzyć 2-5 minut.
Dla tego produktu nie napisano jeszcze opinii!
Napisz opinięWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.
Klienci polecają również:
Bestsellery
Zaloguj się
Dostawy realizuje firma