Informacje
    Polecamy
    Kategorie
    Szukaj

    Wpisz szukany produkt


    Wyszukiwanie zaawansowane
    Ostatnio przeglądane
    Płatności obsługuje PayU

    Rokitnik

    Rokitnik zwyczajny znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim wyjątkowym właściwościom zdrowotnym. Rokitnik wyróżnia się przede wszystkim zawartością witaminy C - obok dzikiej róży ma jej najwięcej spośród wszystkich owoców. W związku z tym owoce rokitnika z pewnością przydadzą się w okresie jesienno-zimowych zachorowań. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma rokitnik.

    Rokitnik zwyczajny ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. "Złoto Syberii" - bo tak nazywają go Rosjanie - zawiera ponad 190 bioaktywnych substancji, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Wśród nich znajdują się antyoksydanty, flawonoidy, aminokwasy, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, mikroelementy (m.in. potas, żelazo, fosfor, mangan, bor, wapń i krzem) oraz witaminy  (A, C, D, E, K, P oraz te z grupy B) i prowitaminy. W celach leczniczych i pielęgnacyjnych wykorzystuje się owoce rokitnika, liście, a także olej z pulpy owoców lub nasion rokitnika. Oleje te różnią się między sobą zawartością m.in. kwasów tłuszczowych, karotenoidów - silnych przeciwutleniaczy i jednocześnie barwników rokitnika (jest ich zdecydowanie więcej w oleju z pulpy owoców), a także steroli i witaminy E.

    Rokitnik - skarbiec witaminy C

    Owoce rokitnika zajmują drugą pozycję na liście owoców, które posiadają najwięcej witaminy C. Pod względem jej zawartości rokitnik ustępuje tylko owocom dzikiej róży. Jednak zawartość kwasu askorbinowego w owocach rokitnika jest różna i zależy od miejsca występowania rośliny. Te rosnące u wybrzeży mórz, a także w parkach czy ogrodach zwierają średnio 200-250 mg witaminy C (a niektóre źródła podają, że nawet 315 mg) w 100 g. Z kolei te występujące na obszarach gór środkowej Europy aż 405-1100 mg/100 g. Według specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia, zapotrzebowanie na kwas askorbinowy wynosi średnio 40-50 mg dziennie u dzieci, 75 mg dziennie u kobiet i 90 mg dziennie u mężczyzn, co oznacza, że 100 g tych owoców znacznie przewyższa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik odżywczy. Z tego powodu rokitnik jest zalecany we wszystkich dolegliwościach spowodowanych niedoborem witaminy C, takich jak, m.in. brak apetytu, skłonność do występowania siniaków, rozpulchnione i krwawiące dziąsła, trudności w gojeniu się ran, bóle mięśni i stawów. Rokitnik można również stosować profilaktycznie w okresie jesienno-zimowych zachorowań, by wzmocnić odporność.

    Należy zwrócić uwagę, że witamina C zawarta w owocach rokitnika jest bardzo trwała, gdyż prawie nie rozkłada się w procesie przetwarzania (np. na przetwory) i przechowywania. Jest to spowodowane brakiem enzymu rozkładającego kwas askorbinowy (askorbinazy) w rokitniku.

     

    Rokitnik wspomaga układ sercowo-naczyniowy

    Zawarte w dużych ilościach w owocach rokitnika witaminy C i E oraz sterole roślinne obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL, który doprowadza do zmian miażdżycowych, a dalej do schorzeń, takich jak, m.in. choroba wieńcowa (niedokrwienna serca), udar mózgu i zawał serca. Ponadto udowodniono, że sam kwas askorbinowy obniża ciśnienie krwi. Takie same właściwości wykazuje potas, którego również nie brakuje w tych jesiennych owocach. W związku z tym rokitnik jest polecany osobom zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym, a także w profilaktyce tej choroby. Spożywanie owoców rokitnika może zapobiec także krwawieniom. Są one bowiem bogate w witaminę K, która jest niezbędna do produkcji w wątrobie protrombiny (czynnika II), która ogrywa najistotniejszą rolę przy krzepnięciu krwi. Pod względem zawartości tej witaminy rokitnik przewyższa inne rośliny z niej słynące - czarną aronię, jarzębinę, dziką różę i czarną porzeczkę.

     

    Rokitnik to dość wysoki i kolczasty krzew tworzący rozległe gąszcze, przez które trudno się przedrzeć. Wiosną zakwita drobnymi, żółtymi kwiatkami, przytulonymi do gałązek. Gdy wypuści liście, są one długie, wąskie i lancetowate, z wierzchu oliwkowozielone, a pod spodem srebrzyste, przez co rokitnik przypomina srebrzystą palmę. Jednak najbardziej efektownie wygląda wtedy, gdy na gałęziach pojawią się złociste lub pomarańczowe grona owoców, które utrzymują się na roślinie przez całą zimę, aż do wiosny.

    Owoce rokitnika są kwaśne, o charakterystycznym lekko ananasowym aromacie (stąd rokitnik określany jest również mianem rosyjskiego ananasa). Zbiera się je od sierpnia do października. Świeże owoce są niejadalne, jednak znalazły zastosowanie w kuchni - nadają się na przetwory, m.in. soki, dżemy, konfitury, marmolady, galaretki.

    Olej z rokitnika na wrzody i zgagę

    Współczesna fitoterapia poleca doustne stosowanie oleju rokitnikowego przy zgadze, a także w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy (obecnie w wielu rosyjskich szpitalach stosuje się olej rokitnikowy wspomagająco podczas leczenia wrzodów). Przyczynia się on do znacznego zmniejszenia dolegliwości bólowych oraz wspomaga gojenie się wrzodów. Przy tego typu schorzeniu olej rokitnikowy zaleca się stosować 3 razy dziennie, po 1/2 łyżeczki (do 10 ml dziennie!) 30 minut przed posiłkiem. Jednak przed jego użyciem należy skonsultować się z lekarzem.

    WAŻNE! Przeciwwskazaniem do stosowania oleju rokitnikowego są stany zapalne trzustki i wątroby oraz ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego i kamica żółciowa.

    Rokitnik na reumatoidalne zapalenie stawów

    Owoce i napary z liści rokitnika, ze względu na zawartość beta-karotenu i flawonoidów, są stosowane w stanach zapalnych, m.in. układu pokarmowego, śluzówki i dziąseł, a także w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów (gośćca). Substancje aktywne zawarte w rokitniku łagodzą dolegliwości reumatyczne, takie jak ból, sztywnienie i ograniczenie ruchomości stawów.

    Olej rokitnikowy chroni przed promieniowaniem i toksycznym działaniem lekarstw

    W medycynie naturalnej olej z rokitnika stosuje się, by przeciwdziałać negatywnym skutkom działania promieni rentgenowskich i toksycznemu oddziaływaniu lekarstw. Wszystko dzięki zawartym w nim kwasom organicznym. Warto wiedzieć, że olej rokitnikowy podawano rosyjskim astronautom jako ochronę przed promieniowaniem.

    Rokitnik na choroby skóry

    Napary z liści i olej z rokitnika (w formie okładów) stosuje się w licznych schorzeniach skóry, by przyśpieszyć proces gojenia, m.in. w oparzeniach, odmrożeniach, odleżynach, uszkodzeniach skóry przez promienie słoneczne i rentgenowskie, w przypadku trudno gojących się ranach i grzybicach. Co ciekawe, w niektórych krajach rokitnika używa się przy uszkodzeniach skóry po promieniowaniu nuklearnym, czyli przy poparzeniach na skutek wybuchów jądrowych.

    Rokitnik - zastosowanie w kosmetyce

    Rokitnik, ze względu na sporą dawkę beta-karotenu, barwi na pomarańczowo. W związku z tym jest naturalnym barwnikiem dodawanym do wszelkiego rodzaju kosmetyków - m.in. do płukanek koloryzujących do włosów i samoopalaczy (poprawia i wyrównuje koloryt skóry, nadając jej złocisty odcień).

    Olej z rokitnika jest dodawany także do szamponów i odżywek do włosów, ponieważ, dzięki wysokiemu stężeniu polifenoli, witamin i minerałów, regeneruje ich strukturę, a tym samym wpływa na elastyczność i połysk kosmyków. Poza tym kosmetyki do włosów z dodatkiem oleju z rokitnika wykorzystuje się pomocniczo w leczeniu łupieżu i przy wypadaniu włosów (gdyż olej stymuluje wzrost włosów).

    Rokitnik jest również dodawany do kremów, m.in. tych przeznaczonych do pielęgnacji skóry suchej, starzejącej się. Poza tym jest wykorzystywany do produkcji preparatów do opalania się (pełni rolę naturalnego blokera promieni UVA i UVB).

    Warto wiedzieć, że kremy z rokitnikiem mają żółtawy odcień. Jednak po otwarciu opakowania i długotrwałym stosowaniu tracą one swój kolor. Jest to naturalny proces utleniania się i nie pogarsza on właściwości kremu.

    Żródło: http://pl.herbs2000.com

     

    Rokitnik
    Filtrowanie produktów
    Niestety nie znaleziono produktu!

    1. Sprawdź poprawność zapytania i spróbuj ponownie.
    2. Ogranicz szukane słowa do jednego lub dwóch.
    3. Podaj ogólną nazwę produktu, którego szukasz lub skorzystaj z wyszukiwania zaawansowanego.
    4. Jeżeli używałeś filtrów ogranicz ilość wybranych opcji.
    Nowości
    Koszyk
    ...jest pusty

    Szybki kontakt


    Impress-Pharma
    "Natura dla zdrowia i urody"
    Ul. Potocka 8, 01-652 Warszawa
    Pon - Pt : 10.00 - 18.00

    sklep@impress-pharma.pl
    tel. 694-574-031 lub 511-687-594

     

    Zaloguj się

    e-mail:

    Hasło:

    Cennik

    HTML   CSV

    Tu jesteśmy

    Akceptuję
    Strona Impress-Pharma.pl korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.