Informacje
    Polecamy
    Kategorie
    Szukaj

    Wpisz szukany produkt


    Wyszukiwanie zaawansowane
    Ostatnio przeglądane
    Płatności obsługuje PayU

    Olejek z drzewa herbacianego Tea Tree Oil

    Tea Tree Oil, czyli olejek z drzewa herbacianego pozyskiwany jest z liści drzewa rosnącego w Australii i Nowej Zelandii o łacińskiej nazwie Melaleuca alternifolia. Drzewokrzew ten rośnie dziko w miejscach bagnistych na terenie Australii, a obecnie jest tam również uprawiany na plantacjach. Do Europy został przywieziony w 1927 roku i szybko uznany za roślinę leczniczą. Nazwa drzewa herbacianego nie ma nic wspólnego z herbatą. Jego nazwa pochodzi z czasów podróży kapitana Cooka i pierwszych kolonizatorów Australii, którzy używali liści tego drzewa do sporządzania leczniczej herbaty. Taki napar z liści tego drzewka tylko zastępował marynarzom prawdziwą herbatę. Był substytutem napoju herbacianego o podobnych właściwościach antyszkorbutowych. Dobroczynne działanie liści drzewa herbacianego znane jest od tysięcy lat i znane było już Aborygenom, rdzennym mieszkańcom Australii. Stosowali je rozgniecione na papkę do dezynfekcji ran i leczenia oparzeń.

     Drzewko herbaciane Melaleuca alternifolia

    Naturalny olejek eteryczny produkuje się z liści i małych gałązek drzewa, a właściwie krzewu (biorąc pod uwagę jego małe rozmiary), przy zastosowaniu destylacji parowej.

    Dotychczas odkryto w nim ponad 100 różnych składników. Należą do nich min. Terpinen-4-ol, cyneol, terpiny, terpineole, pinen i inne. Swoje unikalne właściwości olejek z drzewa herbacianego zawdzięcza przede wszystkim dwom składnikom:

    • Terpinen-4-ol – działającego przy chorobach i uszkodzeniach skóry,
    • Cyneol – działającego pozytywnie szczególnie przy chorobach przeziębieniowych.

    Zastosowanie olejku  z drzewa herbacianego

    Olejek z drzewa herbacianego ma wszechstronne zastosowanie. Stosuje się go bezpośrednio na skórę, w rozcieńczeniu i jako dodatek do kosmetyków, do prania, a także w aromaterapii. Polecany jest:

    • przy problemach skórnych
    • przy problemach jamy ustnej i paradontozie
    • przy infekcjach i chorobach górnych dróg oddechowych
    • przeciwko owadom
    • do pielęgnacji stóp
    • do prania jako środek odkażający, np. dziecięce pieluszki

    ZASTOSOWANIE: kominek aromaterapeutyczny, inhalacje, kąpiel, pielęgnacja skóry

    Olejek ten ma przede wszystkim działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Dzięki temu może być skutecznym środkiem wspomagającym leczenie różnego rodzaju infekcji, na które zapadamy w okresie jesienno-zimowym. Badania mikrobiologiczne wykazały, że olejek z drzewa herbacianego niszczy wiele bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych, w tym bakterie odpowiedzialne za choroby dróg oddechowych. Dlatego też inhalacje z wykorzystaniem tego olejku polecane są przy zapaleniu zatok, chorobach gardła, czy też uciążliwym kaszlu.

    Ze względu na swoje właściwości olejek z drzewa herbacianego znalazł szerokie zastosowanie w dermatologii, szczególnie w leczeniu grzybic i trądziku. Często stosuje się go w leczeniu grzybicy stóp w formie nierozcieńczonej, a także jako składnik maści i zasypek. Działa leczniczo, a stosowany regularnie, zapobiega nawrotom grzybicy i likwiduje nieprzyjemny zapach przy nadmiernej potliwości stóp.

    W jednym z badań porównywano skuteczność działania olejku z drzewa herbacianego i 1-proc. maści z klotrimazolem (syntetyczny lek przeciwgrzybiczny) w leczeniu głębokiej grzybicy podpaznokciowej. Oba preparaty stosowano 2 razy dziennie przez 6 miesięcy. Stwierdzono całkowite wyleczenie u 16% chorych stosujących olejek z drzewa herbacianego i u 11% pacjentów stosujących maść z klotrimazolem.

    Olejek z drzewa herbacianego łatwo przenika przez skórę i działa bakteriobójczo na bakterie beztlenowe wywołujące zmiany trądzikowe. Z tego powodu firmy kosmetyczne wykorzystują go często jako składnik preparatów do pielęgnacji skóry trądzikowej, takich jak żele do oczyszczania twarzy, toniki czy kremy pielęgnacyjne. Można go więc samemu dodać do ulubionego kremu lub toniku, lub jedną – dwie krople zmieszać z ulubionym olejem i nałożyć na skórę. Tym sposobem wzbogacimy nasze ulubione produkty w ten cenny składnik. Kosmetyki zawierające olejek z drzewka herbacianego są zwykle dobrze tolerowane przez skórę, nie powodują zbytniego wysuszenia czy też podrażnienia.

    Niektórzy specjaliści medycyny naturalnej polecają stosowanie olejku z drzewa herbacianego w formie nierozcieńczonej bezpośrednio na zmiany trądzikowe. Jednak przy takim jego aplikowaniu trzeba zachować szczególną ostrożność, gdyż u niektórych wrażliwych osób olejek stosowany bezpośrednio na skórę może wywołać podrażnienie lub zmiany alergiczne. Zawsze więc sprawdźmy jak zareaguje nasza skóra w ciągu dnia, nigdy wieczorem przed snem.

    Zapach olejku z drzewa herbacianego odstrasza owady, a stosowany na miejsce ukąszenia, np. komarów, łagodzi świąd i przyspiesza gojenie. Można używać go do leczenia wszawicy, dodając kilka kropli do zwykłego, łagodnego szamponu. Po rozcieńczeniu wodą może być stosowany do płukania jamy ustnej, szczególnie przy skłonności do zapaleń dziąseł.

    AROMATERAPIA – działanie terapeutyczne:

    • masaż - zwalcza bakterie, grzyby i wirusy, jest stosowany przy infekcjach górnych dróg oddechowych, grypie, anginie, przeziębieniu, stymuluje pracę układu immunologicznego, zwalcza trądzik, stosowany do pielęgnacji skóry.
    • kąpiel - zwalcza bakterie, grzyby i wirusy, jest stosowany przy infekcjach górnych dróg oddechowych, grypie, anginie, przeziębieniu, stymuluje pracę układu immunologicznego, zwalcza trądzik, stosowany do pielęgnacji skóry.
    • inhalacje i aromatyzacja powietrza - zwalcza bakterie, grzyby i wirusy, jest stosowany przy infekcjach górnych dróg oddechowych, grypie, anginie, przeziębieniu, stymuluje pracę układu immunologicznego.

    Olejek z drzewa herbacianego można stosować też jako zamiennik płynu do płukania przy praniu w orzechach i kulach piorących. Szczególny zapach olejku z drzewa herbacianego nie jest mocno wyczuwalny na tkaninach, jednak poleca się jego stosowanie ze względu na antyseptyczne właściwości. Korzystając z delikatnych środkach piorących zabezpieczamy nasze dzieci i siebie przed alergiami skórnymi, a także dbamy o środowisko, ponieważ redukujemy zużycie toksycznych substancji i plastikowych opakowań. Aby zapewnić praniu świeżość wystarczy umieścić w przegródce na płyn do 20 kropli olejku eterycznego. Sprawdzi się też przy praniu wielorazowych pieluszek.

     

    Żródło: http://pl.herbs2000.com

    Olejek z drzewa herbacianego Tea Tree Oil
    Filtrowanie produktów
    Niestety nie znaleziono produktu!

    1. Sprawdź poprawność zapytania i spróbuj ponownie.
    2. Ogranicz szukane słowa do jednego lub dwóch.
    3. Podaj ogólną nazwę produktu, którego szukasz lub skorzystaj z wyszukiwania zaawansowanego.
    4. Jeżeli używałeś filtrów ogranicz ilość wybranych opcji.
    Nowości
    Koszyk
    ...jest pusty

    Szybki kontakt


    Impress-Pharma
    "Natura dla zdrowia i urody"
    Ul. Potocka 8, 01-652 Warszawa
    Pon - Pt : 10.00 - 18.00

    sklep@impress-pharma.pl
    tel. 694-574-031 lub 511-687-594

     

    Zaloguj się

    e-mail:

    Hasło:

    Cennik

    HTML   CSV

    Tu jesteśmy

    Polecamy wysokiej jakości produkty czeskie

    Akceptuję
    Strona Impress-Pharma.pl korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.