Informacje
    Polecamy
    Kategorie
    Szukaj

    Wpisz szukany produkt


    Wyszukiwanie zaawansowane
    Ostatnio przeglądane
    Płatności obsługuje PayU

    Metody suszenia ziół




    Bezpośrednio po zbiorze ziół należy je poddać konserwacji, gdyż w innym wypadku bardzo szybko by zwiędły i stały się bezużyteczne. W tym celu wykorzystuje się różnorakie metody suszenia ziół.Ziół nie można suszyć na słońcu. Nadają się to tego zaciemnione i przewiewne miejsca, na przykład rozgrzane letnim słońcem poddasza, bądź luźno stojące budynki gospodarcze, szopy. Potrzebna jest chociażby minimalna cyrkulacja powietrza w środku pomieszczenia. Nieodpowiednie są także piekarniki i mikrofalówki, gdyż pozbawiają one zioła aromatu i leczniczych właściwości. Specjalnie w tym celu powstały także suszarnie do ziół, które sa idealnie przystosowane do tych celów. Roślin nie można suszyć w temperaturze powyżej 60 stopni Celsjusza, ponieważ mogłyby utracić swoje właściwości lecznicze. Większość ziół suszy się w optymalnej temperaturze 35 stopni.Przed rozpoczęciem suszenia trzeba oczyścić zioła, obrać z niepotrzebnych lub zniszczonych fragmentów roślin. Czas suszenia należy dostosować do rodzaju i części rośliny. Generalną zasadą jest, że zioła powinno się suszyć jak najkrócej, ponieważ w czasie więdnięcia następuje powolny rozkład związków czynnych. Nie można jednak na siłę przyspieszać czasu suszenia, wystawiając rośliny na wyższe temperatury. Co do przechowywania ziół, to robimy to od roku do maksymalnie dwóch lat, gdyż po dłuższym czasie zioła tracą wiele ze swoich najcenniejszych właściwości i są po prostu bezużyteczne.Najlepszym sposobem suszenia kwiatów, liści i ziela jest rozłożenie ich cienką warstwą na podłożu, najlepiej wykonanym z drewna. Można wcześniej wyłożyć to miejsce materiałem lub zwykłym papierem pakowym. Rośliny można powiązać w pęczki po kilkanaście sztuk i tak przygotowane powiesić na ścianie kwiatami w dół. Pączki można owinąć papierem w celu uniknięcia ewentualnego zakurzenia. Roślina jest wysuszona jeżeli bez trudu można ją rozkruszyć na drobne cząstki, jednak należy to robić dopiero przed samym spożyciem.Korzenie i kłącza suszy się w trochę bardziej skomplikowany sposób. Najpierw trzeba je dokładnie oczyścić z ziemi, umyć i osuszyć szmatką. Korzenie trzeba podzielić na mniejsze kawałki, aby suszenie nie trwało zbyt długo. Najodpowiedniejszą temperaturą suszenie jest 60 stopni Celsjusza. Po wysuszeniu części roślin można trzymać w szczelnych słoikach.

    Metody suszenia ziół
    Filtrowanie produktów
    Niestety nie znaleziono produktu!

    1. Sprawdź poprawność zapytania i spróbuj ponownie.
    2. Ogranicz szukane słowa do jednego lub dwóch.
    3. Podaj ogólną nazwę produktu, którego szukasz lub skorzystaj z wyszukiwania zaawansowanego.
    4. Jeżeli używałeś filtrów ogranicz ilość wybranych opcji.
    Nowości
    Koszyk
    ...jest pusty

    Szybki kontakt


    Impress-Pharma
    "Natura dla zdrowia i urody"
    Ul. Potocka 8, 01-652 Warszawa
    Pon - Pt : 10.00 - 18.00

    sklep@impress-pharma.pl
    tel. 694-574-031 lub 511-687-594

     

    Zaloguj się

    e-mail:

    Hasło:

    Cennik

    HTML   CSV

    Tu jesteśmy

    Akceptuję
    Strona Impress-Pharma.pl korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.