Informacje
    Polecamy
    Kategorie
    Szukaj

    Wpisz szukany produkt


    Wyszukiwanie zaawansowane
    Ostatnio przeglądane
    Płatności obsługuje PayU

    Olej arganowy z Maroka tłoczony na zimno 50 ml

    34,00 zł

    Wysyłka:48 godzin
    Waga:0.05 kg
    Sprawdź koszty wysyłki

    Koszty dostawy tego produktu

    Ilość:szt.

    Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy (w tym witaminy E) oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych (szczególnie linolowego i oleinowego) jest szczególnie ceniony jako wszechstronny kosmetyk dla całej rodziny.
    Zakres działania oleju arganowego jest niezwykle szeroki:

    • odbudowuje płaszcz lipidowy skóry
    • neutralizuje wolne rodniki
    • doskonały sprzymierzeniec w walce ze zmarszczkami
    • spowalnia procesy starzenia się skóry doskonale radzi sobie z problemami skórnymi (min.łuszczycą, atopowym zapaleniem skóry , trądzikiem różowatym, oparzeniami słonecznymi, podrażnieniami)
    • regeneruje uszkodzony naskórek
    • w znaczący sposób zmniejsza blizny i rozstępy
    • posiada naturalny filtr ochronny
    • doskonały w pielęgnacji skóry w okresie ciąży
    • idealny do pielęgnacji skóry dziecka od pierwszych dni życia
    • niezastąpiony w pielęgnacji włosów, przywraca im elastyczność, nawilża, wygładza, wzmacnia
    • doskonale odżywia i wzmacnia paznokcie
    Olej arganowy tłoczony na zimno jest polecany do wszystkich rodzajów skóry.

    Normalizuje pracę skóry – nawilża skórę przesuszoną i nie przetłuszcza skóry tłustej. W szybkim czasie poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci.

    Jest produktem w 100% naturalnym.

    Oferowany przez nas olej arganowy jest tłoczony na zimno i tylko dwukrotnie filtrowany. Im więcej razy olej poddawany jest filtracji, tym mniejsza ilość osadu i mniej intensywny zapach. Nasz olej nie jest testowany na zwierzętach, nie zawiera żadnych dodatków konserwujących, zapachowych ani uszlachetniających.

    Oferowany przez nas tłoczony na zimno olej arganowy posiada ocenę bezpieczeństwa wystawioną przez certyfikowanego asesora i jest zarejestrowany w unijnej bazie Cosmetic Products Notification Portal (CPNP). Tak jak wszystkie kosmetyki znajdujące się w naszej ofercie przeszedł niezbędne badania dermatologiczne i mikrobiologiczne. Jest produktem najwyższej jakości. Każda dostawa przechodzi badania mikrobiologiczne, co gwarantuje pełne bezpieczeństwo oferowanych przez nas kosmetyków. Jest kosmetykiem całkowicie bezpiecznym nawet dla wrażliwej skóry. Ponieważ do produkcji zostały użyte naturalne produkty pochodzenia roślinnego, może być stosowane przez vegan.

    SPOSÓB UŻYCIA:
    Twarz, ciało: wmasuj kilka kropli w oczyszczoną i lekko wilgotną skórę twarzy, szyi, dekoltu i ciała. Włosy : Przed myciem wmasować w suchą skórę głowy, włosy i zawinąć w ręcznik na godzinę, następnie umyć. Po myciu można wmasować w końcówki włosów – nie spłukiwać. Paznokcie : wetrzeć w płytkę paznokcia lub mocz przez kwadrans w oleju arganowym zmieszanym z sokiem z cytryny w proporcji 1:1
    WAŻNE:
    Aby olej arganowy dłużej zachował swe właściwości powinien być przechowywany w ciemnym szkle i nie być narażony na działanie wysokiej temperatury. Dla przykładu olej arganowy przechowywany w przezroczystej butelce traci swe właściwości w ciągu 2 miesięcy, a podgrzany do temperatury powyżej 63 stopni Celsjusza pozostaje już tylko olejem pozbawionym większości swych cudownych właściwości. Dzięki technice tłoczenia na zimno termin ważności oleju wynosi 2 lata. Jako ciekawostka – olej pozyskiwany tradycyjnymi metodami, które dla potrzeb turystów możemy oglądać na licznych targowiskach, poprzez dodanie wody ma zdecydowanie krótszy termin ważności.
    line
    Właściwości oleju arganowego
    Dobroczynne właściwości oleju arganowego dla naszego organizmu zostały docenione w Afryce północnej już w starożytności, a od kilku lat olej przebojem zdobywa cały świat. Niewątpliwie wpływ na boom na olej arganowy ma jego wyjątkowy skład. Zawiera prawie 100 substancji czynnych, w tym 5 z grupy antykancerogennych. Olej arganowy zawiera tokoferole (witamina E), fenole (naturalne przeciwutleniacze), karoteny (witamina A), skwalen i kwasy tłuszczowe (80% nienasyconych kwasów tłuszczowych).
    • Kwas oleinowy (jednonienasycone) : 45 %

    • Kwas linolowy (wielonienasycone) : 35 %
    • Tokoferole : 62 mg / 100 g
    • Polifenole : 5,6 mg / 100 g
    • Karoten : 300 mg / 100 g
    • Sterole : 160 mg / 100 g
    • Alkohole terpenowe : 150 mg / 100 g
    Najistotniejszymi składnikami dla naszego zdrowia występującymi w oleju są antyoksydanty, w tym witamina E i związki fenolowe. Stanowią one ochronę komórek przed utleniaczami i wzmacniają ścianki naczyń. Mają duży wpływ w walce ze starzeniem się naszego organizmu (powstawanie zmarszczek) oraz powstawaniem wolnych rodników tlenowych (nadtlenków), które są odpowiedzialne za tworzenie się komórek nowotworowych. Jedna molekuła witaminy E może zabezpieczyć aż 200 nienasyconych cząsteczek kwasu tłuszczowego. Ponieważ witamina E zapobiega jełczeniu (utlenianiu) nienasyconych kwasów tłuszczowych w pożywieniu, jest często wykorzystywana jako naturalny konserwant E 306. Oprócz spowalniania procesów starzenia komórek krwi i mózgu witamina E ma wpływ również na nasze mięśnie, system immunologiczny, stawy oraz ochronę oczu. Jest również naturalnym środkiem do walki z trądzikiem. Zawartość witaminy E (w tym Beta-tokoferolu, Gamma-tokoferolu i Delta-tokoferolu) w oleju arganowym jest ponad dwukrotnie większa niż w oliwie z oliwek, przy czym jej stężenie w porównaniu z innymi olejami roślinnymi jest wielokrotnie większe.
    Główne fenole naturalne w oleju arganowym to:
    • kwas kawowy (posiada właściwości przeciwzapalne, żółciopędne, immunostymulacyjne, przeciwmiażdżycowe, antyagregacyjne, fungistatyczne (hamujące wzrost grzybów) i bakteriostatyczne),
    • oleuropeina (wpływa pozytywnie na funkcjonowanie naszego układu sercowo-naczyniowego oraz posiada znaczną aktywność antyoksydacyjną, która chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami, wzmacnia odporność organizmu),
    • kwas wanilinowy (działanie przeciwbakteryjnie),
    • tyrosol (silny przeciwutleniacz (antyoksydant), dobry wpływ na serce, jeden z głównych fenoli naturalnych w oleju arganowego),
    • rezorcynol (hamuje wydzielanie łoju. Udrażnia ujścia gruczołów łojowych i mieszków włosowych, wygładza drobne wgłębienia i blizny potrądzikowe, usuwa przebarwienia),
    • epikatechiny (antyoksydant),
    • katechina (katechiny są jednym z najmocniejszych przeciwutleniaczy, przyspieszają metabolizm spoczynkowy).
    Równie ważnymi składnikami oleju arganowego są sterole roślinne, zwane również fitosterolami i fitostanolami, które obniżają stężenie cholesterolu w surowicy krwi, zapobiegając przy tym miażdżycy i chroniąc nasze serce. Pamiętać należy o tym, że ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej można zmniejszyć stosując prozdrowotny sposób żywienia, polegający m.in. na właściwie zbilansowanym spożyciu tłuszczów nasyconych z odpowiednią ilością nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, właśnie takich jakie występują w oleju arganowym.
    Oprócz wskazanych wcześniej składników wymienionych należy również posiadające dobroczynny wpływ na nasz organizm nienasycone kwasy tłuszczowe:
    • Oleinowy 42,8%
    • Linolowy 36,8%
    • Palmitynowy 12,0%
    • Stearynowy 6,0%
    • Linolenowy <0,5%
    Spożywanie oleju arganowego prowadzi do zwiększenia produkcji prostaglandyny 1 i prostaglandyny 3 –  hormonów, które wzmacniają układ immunologiczny, mają właściwości przeciwzapalne, a także wpływają na krzepliwość krwi. Dodatkowo stymulują działanie układu krążenia. Dieta bogata w kwasy linolowe i produkująca prostaglandynę jest polecana osobom z reumatyzmem i chorobami sercowo-naczyniowymi.
    Zastosowanie w medycynie naturalnej i dermatologii
    W medycynie naturalnej i dermatologii olej arganowy jest używany min.:
    • jako silny antyoksydant przeciwko wolnym rodnikom,
    • w zapobieganiu chorobie Alzheimera i Parkinsona, reumatycznemu schorzeniu stawów
    • w zmniejszaniu ryzyka zachorowania na raka piersi, skóry, prostaty,
    • w obniżaniu ciśnienia, poziomu cholesterolu, zmniejszaniu ryzyka zawału serca i miażdżycy,
    • wpływa dodatnio na krążenie krwi,
    • w leczeniu chorób skórnych, trądziku, poparzeń słonecznych,
    • przy problemach z włosami: wypadanie, rozdwajanie, itd.
    • przy problemach z cellulitis,
    • jako środek spowalniający procesy starzenia się,
    • regeneruje już zniszczone i chore komórki
    • pomaga przy odbudowie tkanki łącznej
    • wpływa na wzmocnienie systemu immunologicznego
    Zastosowanie w kosmetyce
    Na świecie olej arganowy cieszy się popularnością jako składnik wielu kosmetyków, a szczególnie drogich kremów. Najlepiej sprawdza się jednak użyty w czystej postaci, jak go stworzyła natura. To Eliksir Młodości o silnym działaniu regenerującym skórę, wzmacnia włosy oraz paznokcie, chroni przed agresywnym działaniem słońca i wiatru. Olej ten znalazł zastosowanie w kremach pielęgnacyjnych, w produktach przeznaczonych do pielęgnacji okolic oczu i ust, mydłach, olejkach przeciwsłonecznych, maseczkach.
    Olej arganowy jest doskonały na dojrzałą i starzejącą się skórę, chroni przed przedwczesnym pojawieniem się zmarszczek, gdyż odbudowuje warstwę hydrolipidową. Zawiera m.in.: witaminę E, stygmasterol regenerujący naskórek oraz tirukallol łagodzący objawy alergii. Chroni naskórek przed wysychaniem, wygładza, uspokaja podrażnioną skórę, działa przeciwzapalnie, rewitalizuje, opóźnia procesy starzenia, poprawia elastyczność, łagodzi objawy trądziku młodzieńczego, alergii, poparzeń słonecznych. Jest także stosowany przy egzemie, pęknięciach skóry. Idealny dla masażystów, gdyż rozlużnia spięte i bolące mięśnie. Stosowany jest do kąpieli – wystarczy parę kropel.  Polecany również na końcówki włosów – świetnie odżywia zniszczone zabiegami fryzjerskimi włosy. Olej arganowy jest również niezastąpiony w walce z tzw. skórką pomarańczową oraz bardzo suchą skórą. Dzięki zawartości butyrospermolu znakomicie pielęgnuje skórę przed i po opalaniu.
    O drzewie arganowym i produkcji oleju
    Olej arganowy (arganiowy) otrzymywany jest z nasion drzewa arganowego, występującego wyłącznie w południowej części Maroka. Jest nazywany „płynnym złotem” lub „złotem Berberów” i zaliczany do jednych z droższych olejów na świecie, głównie ze względu na jego ograniczoną dostępność oraz pracochłonny proces pozyskiwania.
    Drzewo Arganowe (łac. Argania Spinosa), zwane również drzewem żelaznym, jest jednym z najstarszych drzew na świecie. Żyje około 150-200 lat i dorasta do wysokości 8-10 metrów. Zdarzają się również owocujące 400 letnie okazy. Drzewo arganowe jest idealnie przystosowane do ostrego klimatu suchego i ubogiego w sole mineralne. By drzewo mogło egzystować i owocować w warunkach pustynnych, musi posiadać korzenie sięgające wody gruntowej i tym właśnie szczyci się drzewo arganowe – jego korzenie dochodzą do 30 metrów głębokości w ziemi. Owocuje co drugi rok, a w latach szczególnie suchych robi sobie dodatkowo przerwy w owocowaniu. Owoce przypominają swym wyglądem oliwki, są zielone i mięsiste, ale nieco większe i bardziej okrągłe. Wewnątrz owocu w bardzo twardej otulinie (jest 16 x twardsza od skorupy orzecha laskowego) znajdują się dwa lub trzy bogate w olej (30-55%) nasiona w kształcie migdałów. To właśnie z nich pozyskuje się olej arganowy.
    Drzewo arganowe jest rośliną endemiczną, występujacą tylko w południowej części kraju na terenach obejmujących 700,000-800,000 hektarów. Wewnątrz terenu, na którym rośnie argan, jest około 21 milionów drzew, które odgrywają ważną rolę w zachowaniu ekologicznej i ekonomicznej równowagi na tym terenie. Jednak w ciągu ostatnich 100 lat ponad 1/3 zasobów drzewa arganowego wymarła.
    Drzewo arganowe rośnie w ekologicznie czystym środowisku na obszarze wpisanym w 1998 roku na listę rezerwatów biosferycznych UNESCO. 
    Próby sadzenia drzew arganowych w innych krajach nie powiodły się.
    Żniwa odbywają się na przestrzeni lipca, sierpnia i września. Są szczególnie ciężkie ze względu na najwyższe upały w tym okresie, a także na szczególne warunki zbierania orzechów arganowych i tłoczenie oleju. Drzewa arganowe nie są wstrząsane przez olbrzymie maszyny, ale przez kozy tam żyjące. Olbrzymie ilości owoców spadają samoczynnie na ziemię w momencie dojrzałości. Tłoczenie oleju należy do prac kobiecych w Maroku. Produkcja oleju arganowego, która w większości nadal wykonywana jest metodami tradycyjnymi, jest długim procesem. Każdy orzech musi być otwarty, aby można było wyjąć ziarna. Mówi się, że produkcja jednego litra oleju trwa około 20 godzin. Szacuje się, że rocznie zbieranych jest około 350 tys. ton owoców z których produkuje się ok. 11ml. litrów oleju. W porównaniu,  oleju z oliwek rocznie uzyskuje się ok. 2,4 mlrd. litrów. W ostatnich czasach zaczęto mechanicznie tłoczyć olej, co znacznie skróciło czas, jaki poświęcano na wyprodukowanie 1 litra oleju. Poza tym, podczas mechanicznego tłoczenia nie dodaje się już wody do oleju, dzięki czemu olej może być dłużej przechowywany. Najbardziej czasochłonne w procesie produkcyjnym rozbijanie orzechów nadal wykonywane jest ręcznie.

    Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!

    Napisz recenzję
    Klienci polecają również:
    ROSA CEA   Emulsja do skóry z trądzikiem różowatym 75 ml

    ROSA CEA Emulsja do skóry z trądzikiem różowatym 75 ml

    12,00 zł

    Ostropest Plamisty (mielony)500 g

    Ostropest Plamisty (mielony)500 g

    12,00 zł

    Żel myjący do higieny intymnej z olejkiem Manuka  115 ml

    Żel myjący do higieny intymnej z olejkiem Manuka 115 ml

    26,00 zł

    Tatrzański żel ziołowy chłodzący 250 ml

    Tatrzański żel ziołowy chłodzący 250 ml

    24,00 zł

    Olejek goździkowy 100% naturalny 10 ml

    Olejek goździkowy 100% naturalny 10 ml

    21,00 zł

    Olejek Eukaliptusowy  100%  10 ml

    Olejek Eukaliptusowy 100% 10 ml

    21,00 zł

    Nowości
    Koszyk
    ...jest pusty

    Bestsellery
    Szybki kontakt


    Impress-Pharma
    "Natura dla zdrowia i urody"
    Ul. Potocka 8, 01-652 Warszawa
    Pon - Pt : 10.00 - 18.00

    sklep@impress-pharma.pl
    tel. 694-574-031 lub 511-687-594

     

    Zaloguj się

    e-mail:

    Hasło:

    Cennik

    HTML   CSV

    Tu jesteśmy

    Akceptuję
    Strona Impress-Pharma.pl korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.